Het mag bekend zijn dat stichting Steun RKC actie wil voeren om namens de supporters een obligatie van RKC WAALWIJK te kopen.  Hieronder de antwoorden op tien belangrijke vragen.

1. Wat is een obligatie nou precies?

Nu RKC WAALWIJK geld nodig heeft, kan het door het uitgeven van obligaties aan dat geld komen. Een obligatie is een verklaring waarin staat dat RKC WAALWIJK geld geleend heeft. Door zo’n verklaring  van RKC te kopen, krijgt RKC WAALWIJK dus geld binnen, maar betaalt daar ook voor: RKC betaalt ieder seizoen 5% rente over de waarde van deze schuldverklaring, deze obligatie dus. 

2. Wat gaat RKC WAALWIJK met dat geld doen?

RKC WAALWIJK staat bekend als club waar spelers een stap in hun loopbaan kunnen zetten. Redelijk onbekende spelers krijgen bij RKC de kans zich in de kijker van grotere clubs te spelen en als die grotere clubs de speler van RKC WAALWIJK wil overnemen, moeten ze daarvoor een bedrag aan RKC WAALWIJK over maken.  Denk bijvoorbeeld maar aan Boerrigter.

Het geld van de obligaties wordt voor meerdere doelen gebruikt: De helft om schulden af te lossen,  30% om die jonge talentvolle spelers een contract aan te bieden van een paar jaar. Het resterende deel van de opbrengst (20%) wordt verdeeld onder de houders van de obligaties. Deze groep obligatie-houders wordt “ Geel Blauwe Leeuwen”  genoemd.

Eén jaar voordat het contract afloopt, mag een contractspeler worden verkocht en met  het grootste deel van de opbrengst van deze verkoop worden de huidige schulden van RKC WAALWIJK afgelost, zodat RKC WAALWIJK er financieel steeds een beetje beter voor komt te staan.

Een voorbeeld: In de zomer van een willekeurig seizoen wordt een speler verkocht voor een netto transferwaarde van € 500.000. De uitkering per obligatie bedraagt dan 20% van € 500.000 = € 100.000. Als er in totaal 25 obligaties zijn uitgegeven wordt er dus € 100.000 gedeeld door 25 obligaties = € 4.000 als bonusrente uitgekeerd.

Voor de andere € 400.000 uit de opbrengst wordt een nieuwe talentvolle speler aangetrokken en een deel van de schulden afgelost.  RKC WAALWIJK heeft dan dus geld om het voor de jonge talentvolle speler aantrekkelijk te maken voor RKC WAALWIJK te komen spelen en loopt RKC WAALWIJK niet het risico, zoals nu is gebeurd bij Alwin Fortes, dat de speler voor niets de deur uit loopt. 

3. Wat gebeurt er als RKC WAALWIJK niet de obligaties verkoopt?

Zoals hierboven is uitgelegd, is een obligatie een lening aan RKC WAALWIJK. De club krijgt geld om talentvolle spelers te halen en een contract aan te bieden, om na enige jaren deze speler weer met winst te verkopen. Als RKC WAALWIJK echter geen of onvoldoende obligaties verkoopt, heeft RKC WAALWIJK dus geen geld voor het vastleggen van spelers en geen geld om schulden af te lossen. Het kandan heel snel afgelopen zijn met ons RKC WAALWIJK

4. Wat kunnen wij als supporters doen om dat te voorkomen?

Stichting Steun RKC heeft het plan opgezet om namens alle betrokken supporters één of meer obligaties van RKC WAALWIJK te kopen om hiermee de club financieel te steunen. Eén obligatie kost € 25.000,- en dat levert de supporters dus ieder jaar een bedrag op van € 1.250,- wat door Stichting Steun RKC aan de supporters wordt gegeven voor sfeeracties, zoals eerder is gedaan met de graffity voor vak EE in het stadion en de poort bij de kassa’s van het stadion. Ook zullen de supporters een bonusrente ontvangen, wanneer een speler wordt verkocht.

 5. Waarom moet dat geld bij de supporters vandaan komen? Ik betaal toch al voor mijn seizoenkaart?

Het is niet waar om te stellen dat het geld alleen bij de supporters vandaan moet komen. De gemeente Waalwijk, een aantal sponsoren, maar ook het kantoorpersoneel en de selectie hebben bijgedragen aan het voortbestaan van RKCWAALWIJK.  De supporters behoren zeker ook bij het hart van de club en wanneer de supporters ook nu laten zien dat zij de club steunen, heeft dat ongetwijfeld een positief effect op de houding van sponsoren, locale overheid en natuurlijk de spelersselectie. Zij hebben niet het gevoel er alleen voor testaan, maar ze zullen inzien dat het de supporters ook heel veel waard is dat RKC WAALWIJK blijft behouden.

6.  Hoe kan ik mijn bijdrage leveren aan het kopen van een obligatie?

Stichting Steun RKC wil zich inzetten om het doel (minimaal één obligatie kopen om RKC WAALWIJK te steunen) te bereiken. Via twitter (@steunrkc) Facebook (https://www.facebook.com/pages/RKC-Supersup/1525572401021123) en de website (www.steunrkc.nl) wordt iedereen geinformeerd over de manier waarop Stichting Steun RKC voldoende geld wil inzamelen. Volg de stichting via de genoemde kanalen en blijf op de hoogte van de stand van zaken van de aktie.

Daarnaast heeft ook GeleLeger.nl aangegeven de acties te ondersteunen, en waar mogelijk haar steentje bij te dragen.

Buiten een financiele bijdrage zoekt de stichting ook mensen die willen helpen bij de organisatie van aktiviteiten. Een reactie op een tweet, op Facebook, op GeleLeger.nl of een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan ons enorm helpen.

7. Wat gaat Stichting Steun RKC doen?

Stichting Steun RKC is bezig met de voorbereiding van een veiling van allerlei zaken: Je auto laten wassen door een selectiespeler, een training van een regionale voetbalclub door Martin Koopman, een dag “leven als een prof” door met de selectie te trainen, te eten, te rusten, en tal van andere zaken komen onder de hamer. Heb je bepaalde ludieke acties in gedachte, laat het ons weten.

Daarnaast is Stichting Steun RKC druk bezig met een groteloterij met fantastische prijzen. Volg de media en blijf op de hoogte

8.  Ik wil wel helpen, maar hoe?

Dat stichting Steun RKC namens de supporters een obligatie wil kopen is zeker. Alle manieren om dat doel te halen zullen worden ingezet.  Mensen die willen bijdragen kunnen zich opgeven als lotenverkoper, kunnen bieden op veilingartikelen of kunnen een bijdrage storten op rekening NL92RABO 0153 4605 47 ten name van Stichting Steun RKC in Waalwijk onder vermelding van “obligatie”  

9. Moet ik wachten tot 16 januari, wanneer de actie begint? 

Om te kunnen bieden op veilingartikelen zul je moeten wachten tot 16 januari. Vanaf dat moment wordt via Marktplaats iedere week één of meerdere artikelen geveild.Maar de bankrekening is al geopend en iedereen die iets wil doneren kan dat vanaf nu doen.

 10.  Tot hoelang loopt de actie door?

Stichting Steun RKC moet bij het Ministerie van Justitie vergunning aanvragen voor de loterij, omdat de waarde van de te winnen prijzen hoog is. Het kan tot acht weken duren voordat de vergunning wordt verstrekt. In dat geval kan de verkoop van loten pas in maart beginnen.  Het is de bedoeling dat alle 5.000 loten in maart worden verkocht en dat de trekking van deze loterij de afsluiting van de actie wordt.