Column

Het Wonder van Waalwijk, bestaat het nog?

RKC Waalwijk, de kleine familie club uit het rustige Brabantse stadje Waalwijk. Sinds 1984 is RKC actief in het Nederlandse betaald voetbal en al snel werd gesproken over het 'Wonder van Waalwijk'. Slechts vier seizoenen na de overstap naar het betaalde voetbal, promoveren de Waalwijker in 1988 naar de Eredivisie. Daar bivakkeerde men vervolgens onafgebroken tot 2007. Het 'Wonder van Waalwijk'; vele verhalen zijn erover geschreven, maar bestaat het anno 2014 nog?


In seizoen 2013/2014 degradeerde de club voor de derde keer in zijn clubgeschiedenis naar de Eerste Divisie. Qua achterland en financiële mogelijkheden misschien wel de competitie waar het dappere RKC thuis hoort. Toch verbleef het in de betaald voetbal-periode pas zeven seizoenen in de eerste divisie. Dit seizoen is het achtste jaar in de op één na hoogste voetbalcompetitie van het Nederlandse voetbal. Daartegenover staan liefst drieëntwintig eredivisieseizoenen. Ontzettend knap van een club met een stadion waar slechts 7508 toeschouwers in passen en een gemeente met ongeveer 45000 inwoners, verdeeld over twee dorpen en één stad.

FOX heeft plannen, ten koste van de fan… uiteraard

Fans van RKC en PSV staan gemoedelijk door elkaar te wachten bij het stadion. Zo zou het altijd moeten kunnen.Afgelopen week hebben wij gemerkt dat voetbal ‘slechts’ een bijzaak is in het leven. Voor FOX Sports blijken echter ook de supporters een bijzaak te zijn voor ‘ons’ voetbal, zo blijkt uit uitgelekte plannen. Hierin legt de zender aan de CED (Coöperatie Eerste Divisie) een wijziging van de speeltijden voor. Concreet zou deze wijziging het volgende inhouden: de aanvangstijden veranderen op de maandag en de vrijdag van 20.00 uur naar 20.45 uur. Aanvullend hierop zullen er op zowel de maandag als de vrijdag ook nog eens wedstrijden om 18.45 uur beginnen.

Op vrijdag 26 september verwacht het CED van alle clubs een besluit of zij voor of tegen dit voorstel zijn. Mochten een meerderheid van de clubs akkoord gaan met het voorstel, dan zal deze wijziging vanaf november ingevoerd worden.

Yildrim eerste aanwinst RKC

RKC Waalwijk heeft zich verzekert van de diensten van Ismaïl Yildrim. De buitenspeler komt over van Kozakkenboys en tekent een overeenkomst voor één seizoen met een optie voor nog één seizoen. De rechtsbuiten werkte al een aantal trainingsstages af bij de geel-blauwen onder toenmalig hoofdcoach Erwin Koeman. Naast RKC Waalwijk waren naar verluid ook FC Den Bosch en FC Emmen geïnteresseerd in de Diensten van de aanvaller, die nu de eerste zomeraanwinst is voor het elftal van Martin Koopman

Yildrim speelde tijdens zijn jeugdjaren al eens bij een BVO, de jeugdige Yildrim was onderdeel van de jeugdopleiding van FC Dordrecht, een zware blessure gooide echter roet in het eten voor de vleugelspeler. Via de amateurs van Oranje Wit en Kozakken Boys, maakt hij het komende seizoen als nog deel uit van de eerste selectie van een BVO.

Willem Bakker: "Wat is De Leest meer dan RKC "

Je kunt roepen dat RKC Waalwijk een bodemloze put is en tegelijkertijd mauwen dat Waalwijk zoveel uit het verleden weg gegooid heeft.
Het schijnt iets typisch Wolluks te zijn….

OK, RKC Waalwijk is een bedrijf, een commerciële instantie die in principe zonder overheidssteun haar eigen boontjes moet doppen
Denk wel dat RKC Waalwijk iets bijzonders is wat niet zomaar aan de kanten geschoven kan worden, immers als je het laat klappen als gemeente Waalwijk, dan komt het nooit meer terug.
In de afgelopen 30 jaar dat RKC betaald voetbal heeft gespeeld hebben we er #metznallen van gesmuld.

Column: Sander Duits, Held!

RKC - CAM ERE 13-14_13Toen op woensdag 4 december mijn Twitter-tijdlijn vol stond met het nieuws dat Sander Duits zijn contract met twee jaar had verlengd bij RKC Waalwijk, kon mijn dag niet meer stuk. Waar in Nederland zie je nog dat een speler 6 (!) jaar bij één en dezelfde club speelt. Duits lijkt een uitzondering op de regel. De doodnormale voetballer bleef steeds een lange periodes bij dezelfde voetbalclub.

 Sander begon zijn carrière bij SDC Putten. Hij viel op bij de amateurs en werd al snel gescout door de huidige Eredivisiekoploper, Vitesse. Al snel verliet hij de Arnhemse club, om bij De Graafschap te gaan voetballen in de eerste divisie. In vier seizoenen kwam de inmiddels dertigjarige middenvelder tot 14 wedstrijden in de Eredivisie en 54 wedstrijden op een niveau lager. Na bij FC Omniworld wederom vier jaar te vertoeven, kwam de Puttenaar terecht bij RKC. Mohammed Allach zag in Duits een speler met een goed oog voor het positiespel. In het eerste jaar bij RKC kwam hij tot 28 duels en ging Duits met de Waalwijkers terug naar de Eredivisie. Vanaf dat moment speelt Duits vrijwel altijd. In de afgelopen twee seizoenen werden maar vier wedstrijden gemist.

Meer artikelen...