Clubgeschiedenis

RKC Waalwijk is een club met een roemruchte geschiedenis. Een overzicht van de geschiedenis van de club kan natuurlijk niet ontbreken in ons 'Home of History'. Een overzicht..

Het ontstaan
We schrijven maandag 26 augustus 1940. Een bijzondere dag voor het Waalwijkse voetbal. De besturen van de voetbalclubs HEC, WVB en Hercules sluiten een akkoord tot een fusieclub: De Rooms Katholieke Combinatie is geboren. RKC is vanaf deze dag een voetbalclub welke zich vestigt op het huidige terrein aan de Akkerlaan/Olympiaweg.

De jaren veertig
RKC Waalwijk kent vrijwel meteen een groot ledenaantal: ruim 300 senioren en ongeveer 150 junioren meldden zich aan bij de fusieclub. De leden waren er, nu nog de clubkleuren. Deze werden min of meer per toeval gekozen. Geen van de ontbonden verenigingen speelden in het geel of blauw. Eén van de verenigingen bezat naast haar clubshirts nog een stel geelblauwe shirts met bijpassende blauwe voetbalbroeken. Het bestuur besloot die tenues voor het eerste elftal te gebruiken. Vandaag de dag zijn de shirts nog altijd geelblauw, zijn de broeken nog altijd blauw en zijn de sokken wit.

Een mijlpaal in de clubhistorie is uiteraard de eerste competitiewedstrijd. Die werd gespeeld op zondag 29 september 1940. Tegenstander Oisterwijk werd met 3-1 verslagen. Het sportpark van de fusieclub werd echter pas op 14 september 1941 in gebruik genomen. De openingswedstrijd van het sportpark werd door TSC met 3-4 gewonnen.

In 1942 werd de eerste titel behaald. Na een 2-1 zege op SET mocht de Rooms Katholieke Combinatie zich kampioen noemen van de derde klasse K.

De jaren vijftig
De jaren vijftig begonnen voor RKC op sportief vlak niet goed. In een seizoen waarin onder meer met 12-2 werd verloren van DOSKO, eindigde het eerste elftal op de laatste plaats van de tweede klasse B. Degradatie naar de derde klasse was een feit.
In de derde klasse draaide het team van RKC jarenlang in de middenmoot mee. Toch was er wat te vieren in RKC-kringen. De club betrok namelijk een nieuw sportveldencomplex, aan de Olympialaan in Waalwijk. Anno 2012 is de club nog altijd daar gevestigd. Nog voordat het complex officieel was geopend, trad het eerste team van RKC in september 1959 aan tegen Veerse Boys om een competitieduel te spelen. De voetballers uit Raamsdonksveer wonnen met 0-1.

De jaren zestig
In de beginjaren van de jaren zestig draaide RKC, zoals het dat ook in de voorgaande seizoenen had gedaan, keurig mee in de middenmoot van de derde klasse. Na het seizoen 1962/1963 kon bij de geel/blauwen eindelijk de kampioenvlag weer uit. In een jaargang waarin onder meer met 12-1 van RKSVA werd gewonnen en met 7-3 werd uitgehaald tegen Berghem Sport, eindigde RKC op de eerste positie. Een jaar later mocht de platte kar opnieuw uit de schuur gehaald worden. RKC eindigde in de tweede klasse op een gedeelde eerste plaats en versloeg in een beslissingswedstrijd Bladella met 1-0 dankzij een doelpunt van Ad Duquesnoy. Zo rukte RKC in een kort tijdsbestek op naar de eerste klasse.

Het Waalwijkse publiek smulde van de goede prestaties van de geel/blauwen. Gemiddeld kwamen op de thuisduels van RKC in de eerste klasse liefst 2.800 toeschouwers af. Waalwijk telde op dat moment ongeveer 20.000 inwoners; een geweldige bezettingsgraad dus!

In trek bij het publiek of niet, in het seizoen 1965/1966 moest RKC afscheid nemen van de eerste klasse. Dat afscheid bleek van korte duur te zijn. In 1967 kon het kampioenschap van de tweede klasse gevierd worden. RKC eindigde als eerste met twee punten voorsprong op R.A.C.. Mede dankzij het in het leven geroepen tribunefonds kon de rentree in de eerste klasse door de toeschouwers worden meegemaakt vanuit een overdekte tribune.

In het seizoen 1968/1969 verzekerde RKC zich op welhaast miraculeuze wijze van een langer verblijf in de eerste klasse. Een 0-2 achterstand in een degradatieduel met UNA uit Zeelst werd omgebogen in een 3-2 zege. Daardoor zakte UNA af naar de tweede klasse en bleven de Waalwijkers actief in de eerste klasse. Een jaar later eindigde RKC in de middenmoot.

De jaren zeventig
In 1974 onderging het Nederlandse voetballandschap een ingrijpende verandering. Er werd een Hoofdklasse ingevoerd. Aangezien RKC op een keurige vijfde plaats in de eerste klasse E stond, dwong het deelname aan de nieuwe competitie af.

Het eerste seizoen als Hoofdklasser ging RKC goed af. De geel/blauwen eindigden in de middenmoot en maakten indruk door op eigen veld met liefst 5-1 van S.V.M. te winnen. De Waalwijkers zetten in het seizoen 1974/1975 een reeks neer van tien wedstrijden waarin ze ongeslagen bleven. Een jaar later ging het nog beter; RKC werd tweede en slaagde er als enige team in kampioen Limburgia te verslaan. De seizoenen die volgden (derde plek, tweede plaats, derde positie, opnieuw derde) waren ook zeer succesvol te noemen. De publieke belangstelling was navenant, waarop werd besloten de hoofdtribune te vergroten.

De jaren tachtig
In de jaren tachtig veranderde RKC in rap tempo van een grote amateurclub naar een geroemde profclub. De opmars kondigde zich in 1981 en 1982 al aan. De geel/blauwen wonnen destijds ten koste van respectievelijk D.O.S. Kampen en IJsselmeervogels de landstitel voor amateurs.

De Waalwijkers hadden er daarna maar een paar jaar voor nodig om op te rukken van de Hoofdklasse naar het linkerrijtje van de Eredivisie en verbaasden daarmee vriend en vijand. In het seizoen 1989/1990 scheelde het zelfs maar weinig, of de geelblauwen hadden zich geplaatst voor Europees voetbal.

Een van de hoogtepunten uit de clubgeschiedenis is het kampioenschap in het seizoen 1984/1985. RKC beschikte over een elftal waarop menig Eredivisionist jaloers was, maar speelde nog in de Eerste Divisie! Met twee vingers in de neus werden de geel/blauwen kampioen. Mede dankzij de productieve spits Ad van de Wiel, die vanwege zijn goede spel en trefzekerheid zelfs op interesse van Atletico Madrid en Real Madrid mocht rekenen. 'Maar ik was liever basisspeler bij RKC, dan bankzitter bij Real Madrid', verklaarde de goalgetter later in een interview.

In de zomer van 1989 kwam de Rooms Katholieke Combinatie voor het eerst Europees in actie. De Waalwijkers namen deel aan de Intertoto Cup, een toernooi dat inmiddels niet meer bestaat. Goed presteren in dat toernooi, werd beloond in de vorm van een plek in de toenmalige UEFA Cup. RKC plaatste zich net niet voor de UEFA Cup. In een poule met Kaiserslautern, Carl Zeiss Jena (twee Duitse ploegen) en het Oostenrijkse First Vienna kwamen de Waalwijkers een paar puntjes tekort.

De jaren negentig
Waren de jaren tachtig succesvol; ook tijdens de jaren negentig hoefden de supporters van RKC WAALWIJK zich langs de lijn zelden te vervelen. Diverse keren moesten de geel/blauwen, door de buitenwacht vaak gezien als het lelijke eendje van de Eredivisie, zich via de nacompetitie verzekeren van nog een jaar voetbal op het hoogste niveau. Welke tegenstanders de Brabanders ook troffen tijdens de diverse nacompetities, telkens trok de Rooms Katholieke Combinatie aan het langste eind.

Het hoogtepunt van de jaren negentig was de bouw, oplevering en opening van het nieuwe stadion, dat al snel werd omgedoopt tot het Mandemakers Stadion. Het prachtige, knusse voetbalstadion bood plek aan 6.000 toeschouwers en gaf RKC WAALWIJK de kans verder te groeien. Dat gebeurde in letterlijke zin al vrij snel; de thuishaven bleek te klein om alle belangstellenden in te huisvesten en de hoeken van het Mandemakers Stadion werden dichtgebouwd. De capaciteit van het stadion bedroeg na die uitbreiding 7.500.

De jaren 2000/2010
De eerste tien jaar van de nieuwe eeuw staan in het teken van pieken en dalen voor RKC WAALWIJK. Aan de hand van de in Waalwijk tot een legende uitgegroeide trainer Martin Jol maakten de geel/blauwen het menig topclub lastig. Zo lastig zelfs, dat RKC WAALWIJK in het seizoen 2000/2001 op de gedeelde zevende plaats eindigde in de Eredivisie. Op basis van doelsaldo grepen de Waalwijkers voor de tweede keer in de clubhistorie net naast Europees voetbal en opnieuw werd deelgenomen aan de Intertoto Cup. Dat leverde zowel in 2000 (uitgeschakeld door Bradford City) als in 2001 (verslagen door 1860 Munchen) niet de zo gewenste UEFA Cup-deelname op. In de seizoenen die volgden, nestelde RKC WAALWIJK zich steeds stevig in de middenmoot van de Eredivisie.

In het seizoen 2007/2008 ging het echter goed mis. De ploeg draaide minder soepel dan de voorgaande jaren en vond zichzelf plotseling terug in de onderste regionen van de Eredivisie. Via de nacompetitie daalde RKC WAALWIJK voor het eerst in de clubhistorie, na negentien seizoenen in de Eredivisie te hebben gespeeld, af van het hoogste naar het op een na hoogste niveau.

De jaren 2010 - heden
Deze periode kent een bijzonder goede start. Na een periode in de Jupiler League slaagt trainer/coach Ruud Brood erin de club terug te loodsen naar de Eredivisie. Vol goede moed start RKC aan een nieuw seizoen op het hoogste niveau. Met nieuwe mensen als Justin Goetzee en Mohammed Allach aan het roer wordt het echter al snel duidelijk dat het goed mis is. De nieuwe directeuren ontdekken dat de club in zeer slecht weer verkeerd. Een faillissement lijkt zelfs een kwestie van tijd. Tijdens de uitwedstrijd in Breda lijkt het er sterk op dat RKC Waalwijk haar laatste wedstrijd in het betaalde voetbal heeft gespeeld. Het is dankzij de heren Mandemakers en Berkhof dat de club nog bestaat. Samen met de toenmalige directeuren en de gemeente Waalwijk lukt het ze om de club te behouden van een faillissement. Vanaf dat moment kon de club gaan werken aan het herstel.

Het seizoen 2009/2010 was ook sportief geen succes. De club degradeerde in een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo met slechts 15 punten uit de Eredivisie. Vele spelerscontracten liepen af er bleef slechts een enkeling over. Alle vertrokken spelers moesten opgevangen worden en niemand hield dan ook met eventuele promotie rekening.

Mohammed Allach presteerde wat Marcel Brands eerder flikte. Onder de hoeden van 'de nieuwe directie' leefde RKC Waalwijk weer volledig op. Financieel werden er successen geboekt ( RKC Waalwijk promoveerde naar de gezondere 2e categorie van de KNVB Licentie eisen) en later werd na een bloedstollende eindsprint zwolle ingehaald en werd de tweede kampioensschaal in de clubgeschiedenis uitgereikt. Terug in de Eredivisie maakte RKC Waalwijk haar rentree tegen Heracles (2-2). Deze wedstrijd was de laatste wedstrijd onder het bewind van het duo Allach/Goetzee. Beide heren hebben aangegeven dat hun plafond bereikt was binnen de club en dat er andere personen de laatste stap moesten gaan zetten. Goetzee werd vervangen door Joost de Wit en Allachs taken werden waargenomen door hoofdscout Janus van Gelder en Ruud Brood. Die laatste ontpopt zich tijdens het seizoen tot de een van de beste RKC trainers. De gedoodverfde degradatiekandidaat strijdt onder leiding van Brood tot op de laatste speeldag mee om plaatsing voor de play-offs voor Europees Voetbal.

Na het goede seizoen waarin tot te laatste dag om europees voetbal gestreden werd verliet Ruud Brood RKC Waalwijk.De oefenmeester werd vervangen door oud RKC trainer Erwin koeman. Onder zijn hoede presteerde RKC in het seizoen 2012/2013  redelijk. de Waalwijkers speelde zich thuis tegen Vitesse veilig middels een 4-2 overwinning en eindigde daardoor op plek 14 in de eindrangschikking. het seizoen er op verloopt echter minder goed voor de Manschappen van toemalig trainer Erwin Koeman. In de winter stonden de Waalwijkers nog op een veilige plek, maar na de winter zakken de manschappen steeds verder weg, tot op de laatste speelronde hadden de Waalwijkers kans op direct lijfsbehoud. na een uitwedstrijd bij Roda JC waarin Waalwijk liet zien achter de club te staan door met 1000 man aanwezig te zijn( 0-1 winst) diende de waalwijkers te winnen van NAC Breda, deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel waardoor RKC thuis tegen Heerenveen met grote cijfers moest winnen, en NAC diende te verliezen in eindhoven tegen PSV. Ondanks de winst van PSV wist RKC haar wedstrijd thuis tegen Heerenveen niet te winnen (0-3) waardoor de nacompetitie een feit was. De graafschap werdt nog ternauwernood overleeft, met een uitoverwinning en een gelijkspel in Waalwijk. Excelsior Rotterdam bleek over 2 wedstrijden te sterk waardoor de Waalwijkers voor de 3e keer in haar club historie afdaalde naar de eerste divisie. Erwin Koeman die in de winter al bekend maakte te vertrekken werd opgevolgd door Martin Koopman. Naast koeman vertrok ook de volledige technische staf en +/- 20 selectie spelers. Koopman start met een fris en nieuw elftal aan de weg die de club opnieuw richting de eredivisie moet brengen. Vooraf onmogelijk, maar RKC heeft al vaker het onmogelijk geachte gepresteerd.